COPII
PRIMA VIZITA LA STOMATOLOG
Este indicat ca primele vizite la medicul dentist sa inceapa inca de la varsta de 1 an.
Sfaturi pentru parinti.
PRIMA VIZITA LA STOMATOLOG
Este indicat ca primele vizite la medicul dentist sa inceapa inca de la varsta de 3 ani, chiar daca copilul nu are probleme (vizita va fi foarte placuta si copilul nu o va asocia cu durerea), totodata el se va obisnui cu atmosfera din cabinet, se va familiariza cu echipamentele din cabinet, iar eventualele probleme vor fi rezolvate in stadiile incipiente si fara a provoca durere. Cand copilul este adus la cabinet este normal sa dea semne de nervozitate si in nici un caz nu trebuie amenintat cu scenarii de groaza (de exemplu: iti face injectie daca nu esti cuminte).Prima vizita la dentist nu se amana pana cand copilul deja are dureri. Acesta va prinde frica si colaborarea cu el va fi dificila sau chiar imposibila. Experienta negativa a copilului la dentist se va amplifica cu timpul si va fi greu de uitat; va deveni adult si in continuare se va gandi cu teama la mersul la dentist.
Vizitele constante la stomatolog protejeaza sanatatea orala a micutilor si preintampina eventualele malformatii dentare ce pot aparea odata cu eruptia dintilor. Frecventa vizitelor depinde foarte mult de ce probleme sau particularitati identifica medicul la copil in primele consultatii.
Sfaturi pentru parinti:
• programati consultatia la stomatolog in perioada din zi in care este cel mai odihnit; dumneavoastra stiti cel mai bine daca este un copil care ''functioneaza '' mai bine dimineata sau dupa-amiaza, insa indicat este sa nu il duceti la dentist dupa ce iese de la gradinita sau de la scoala sau dupa ce e obosit cand vine de la joaca;
• fiti pozitivi - cand vorbiti cu micutul dumneavoastra despre dentist evitati sa ii vorbiti despre durere si alte efecte mai putin placute ale acestei consultatii; expuneti-i in fata aspectele pozitive: spuneti-i ca medicul va folosi cateva ustensile prin care ii va face dintii puternici si sanatosi pentru ca el sa poata rontai gustarile favorite;
• spuneti-i ca toti copiii merg la dentist, ba chiar si adultii; se va simti mai confortabil;
• ascultati ceea ce are de spus – incurajati copilul sa va spuna tot ceea ce simte si ce ii trece prin minte cand se gandeste la dentist; numai asa il puteti ajuta sa treaca peste temeri.
SIGILAREA SANTURILOR SI FOSETELOR
Sigilarea santurilor si fosetelor este o procedura de prevenire a cariei. Fisurile dintelui se umplu cu un material colorat sau de culoarea dintelui;
afla mai multeSIGILAREA SANTURILOR SI FOSETELOR
Sigilarea santurilor si fosetelor este o procedura de prevenire a cariei; fisurile dintelui se umplu cu un material colorat sau de culoarea dintelui; tot procedeul dureaza 10 minute si copilului i se va parea chiar o joaca. Sigilarile nu mai permit alimentelor sa se stranga in santurile dintilor, deci in acest fel scade riscul de carie.Deoarece frecventa cariei dentare in urma sigilarii se reduce cu 65-80% recomand sigilarea dentara ca metoda cea mai buna in profilaxia cariei dentare in cazul dintilor definitivi cu santuri si fosete (gropite) bine exprimate si recent erupti pe arcade.
Dentitia copiilor se formeaza cel mai devreme la 4 luni, odata cu aparitia primilor dinti de lapte. Cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani si este foarte important sa mentineti sanatatea lor. Cariile neglijate duc de obicei la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor.
Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani cand apar molarii de minte.
PERIAJUL DENTAR CORECT
Spalatul pe dinti cu pasta de dinti, este fara indoiala cea mai importanta componenta pentru igiena orala.
afla mai multePERIAJUL DENTAR CORECT
Spalatul pe dinti cu pasta de dinti, este fara indoiala cea mai importanta componenta pentru igiena orala. Prin periaj dintii se curata si se albesc. Realizat corect, copilul tau nu va avea nicio carie, iar riscul dezvoltarii bolilor gingivae va fi redus.Periuta de dinti manuala trebuie sa aiba peri moi sau medii ca duritate pentru a evita lezarea gingiei. Iti recomandam sa schimbi periuta copilului tau la interval de maxim 3-4 luni.
Majoritatea pastelor de dinti au ca si componente de baza calciu, fluor si o substanta antiseptica. Este important ca pasta de dinti sa fie aleasa corespunzator varstei copilului tau. Foloseste pasta de dinti doar din momentul in care copilul a deprins abilitatea de a scuipa. In felul acesta este evitata inghitirea in exces a fluorului.
TEHNICA DE PERIAJ
Cinci pasi simpli pentru o tehnica corecta de periaj dentar pentru copilul tau. Afla cum sa procedezi corect.
afla mai multeTEHNICA DE PERIAJ
1. Aseaza periuta de-a lungul marginii gingiei. Periuta sa atinga atat dintii, cat si gingia.2. Opreste-te asupra unui grup de 2-3 dinti. Vibreaza usor periuta. Apoi "matura" suprafetele dintilor dinspre gingie inspre marginea libera a dintilor si invers.
3. Aseaza periuta pe fata interna, dinspre limba, a dintilor si curata dintii prin aceeasi miscare ca si in exterior.
4. Pentru partea interna a incisivilor, periuta trebuie asezata vertical. Din nou "matura" dinspre gingie inspre marginea libera a dintelui si invers.
5. Si in final, perie fata cu care dintii musca (numita suprafata ocluzala), atat la maxilar, cat si la mandibula, prin usoare miscari circulare. Nu uita sa cureti limba dinspre interior spre exterior, pentru a indeparta bacteriile depuse pe suprafata ei.
6. Șantul gingival trebuie si el periat folosind periuta in unghi de 45 grd. cu fata externa a dintilor. Prin miscari de dute-vino pe o excursie de 2-3 dinti , periem , avansand cate un dinte.
CONVINGEREA COPILULUI
Cum il poti convinge pe copilul tau sa isi spele dintisorii ?
Pregateste-i micutului tau mici giumbuslucuri inainte sa va spalati pe dinti...
CONVINGEREA COPILULUI
Cum il poti convinge pe copilul tau sa isi spele dintisorii ?Pregateste-i micutului tau mici giumbuslucuri inainte sa va spalati pe dinti. Inventeaza, creeaza, amageste-l, implica-te personal si transforma momentul periajului dentar intr-o distractie:
• Faceti intrecere „Cine ajunge primul la baie sa se spele pe dinti”
• Imita niste personaje de desene animate si implica-l si pe el in reprezentatie
• Jucati-va jocul „Cine periaza mai bine”: in timp ce periezi dintisorii copilului tau, lasa-l sa ii perieze si pe ai tai in acelasi timp.
DIETA COPILULUI TAU
Cele mai importante cauze care favorizează apariţia cariilor.
Este important că dieta copilului tău să conţină alimente bogate în calciu. ...
DIETA COPILULUI TAU
Cele mai importante cauze care favorizează aparitia cariilor sunt:• alimentatia bogata in carbohidrati
• alimentatia saraca in proteine
• consumul excesiv de alimente moi si lipicioase
• alimentatia saraca in vitamine (in special vitaminele A, B, B6, C, D)
• consumul frecvent de produse fainoase si de produse care contin zahar, in special zahar rafinat
• alimentatia saraca in calciu si fosfor
• insuficienta fluorului in smaltul dintilor
• bauturile carbogazoase
Este important că dieta copilului tau sa contina alimente bogate in calciu:
• Fructe si legume
• Cereale integrale, orez
• Lactate: lapte, iaurt si branzeturi
• Carne de pui si peste
• Oua
• Nuci, seminte, alune de padure
Sfaturi pentru parinti:
1.Cat este mic, copilul NU trebuie adormit cu biberonul ce contine lapte, ceai indulcit, sau sucuri ci doar apa;
2.Serveste copiilor tai mancaruri simple sărace in carbohidrati care nu au nevoie de fierbere indelungata;
3.Pentru gustari, cele mai indicate alimente sunt fructele si legumele;
4.Branza, mancata la sfarsitul mesei creste concentratia de calciu si reduce astfel aparitia cariilor.
5. Sfatuieste-l sa consume cat mai multa apa;
6. Periajul dentar trebuie sa dureze intre 3-5 minute, dupa fiecare masa pricipala.
7. Dupa mesele secundare trebuie macar sa clatim gura.
ERUPTIA DENTARA / PROBLEME CE POT APAREA
Manifestarile si incidentele eruptiei dentare pot fi locale si generale. In ambele cazuri este bine de stiut...
afla mai multeERUPTIA DENTARA / PROBLEME CE POT APAREA
Manifestarile locale:• prurit gingival – copilul este agitate, plange mult, pofta de mancare este scazuta, insomnie
• pericoronarita congestive – inflamatie mai avansata a gingiei in zona de eruptie, copulul este agitate, refuza biberonul, salivatia este abundenta, prezinta adenopatie submandibulara
• hematomul de eruptie – colectie sanguina inchistata aparuta cel mai adesea datorita unui traumatism
• gingivostomatita – de la forma cea mai simpla eritematoasa, pana la cea pultacee sau ulceronecrotica
• chistul de eruptie – descoperit accidental de parinti deoarece nu prezinta manifestari subiective generale sau locale, sub forma unei tumefactii fluctuente, de culoare albastruie, aparut in jurul unui dinte temporar.
Manifestari generale:
• manifestari febrile
• tulburari digestive: greata, voma, diaree – ceea ce are ca rezultat stagnarea cresterii in greutate in acea perioada
• tulburari nervoase, insomnie
• eriteme fesiere.
In cazul aparitiei acestor manifestari puteti consulta medicul pediatru pentru rezolvarea simptomelor generale ale copilul, dar ideal este prezentarea copilului la medicul dentist.